Interview met Limburgse top-official Niels van der Aar

“Als Armand “Mondo” Duplantis, de wereldrecordhouder polsstokhoogspringen, je 2 minuten voor de start van het EK vertelt dat de mat niet goed ligt, dan moet je onder druk kunnen presteren. Een paar minuten later was alles in orde en sprongen 2 van de atleten gewoon over de 6 meter,
waaronder Duplantis!”

Niels van der Aar, 51 jaar en woonachtig in Roermond. Limburg brengt niet alleen toppers voort op de voorgrond: Niels behoort als internationaal official (wedstrijdleider en jurylid) tot de absolute wereldtop en treedt op bij EK’s en WK’s. En hij hoopt in de toekomst ook actief te zijn op de Olympische Spelen. Limburg Athletics+ zocht hem op met 5 vragen.

1. Wat houdt het in om jurylid te zijn?
“Als zesjarig jochie begon ik met atletiek in Haarlem. Jaren later, met een de eerste jurycursussen op zak, vertrok ik via Enschede en Hengelo naar Limburg vanwege werk en kwam ik bij Swift Atletiek in Roermond terecht waar ik zowel als trainer, organisator en jurylid actief werd. Plannen, organiseren en zorgen dat de atleten binnen de spelregels hun beste prestatie kunnen leveren, op een faire manier, dat is waar je als jurylid voor zorgt.”

2. Wat maakt de rol van jurylid zo mooi?
“Organiseren zit in mijn bloed. Atletiek is van kleins af aan in mijn DNA terecht gekomen. Een prachtige sport. En ik houd ervan om als jurylid in een team de omstandigheden te creëren waarin atleten het beste van zichzelf kunnen laten zien, ongeacht het niveau, dat is geweldig! En, dit is iets heel persoonlijks, ik vind het leuk om schemaatjes te maken. Het is een kick als de wedstrijd precies op het geplande tijdstip eindigt.”

3. Waarom is het belangrijk dat voldoende mensen zich opleiden tot jurylid?
“Zonder juryleden geen wedstrijd. Dat klinkt cliché maar zo is het wel. Zeker bij topwedstrijden waar veel atleten naartoe werken is het echt van belang dat je voldoende mensen hebt die weten waar je op moet letten. Ik denk dat het voor veel ouders, maar ook voor atleten, bijvoorbeeld na hun sportcarrière, bovendien een geweldige manier is om lekker buiten te zijn en anderen te helpen. Zo’n mooie sport, die verlaat je toch niet? Om dat extra interessant te maken ben ik ook met de Atletiekunie bezig om jurycursussen toegankelijker te maken, bijvoorbeeld door meer e-learning te ontwikkelen.”

4. Hoe is het om internationaal jurylid te mogen zijn?
“Eigenlijk ben ik best snel van het een in het ander gerold. Het is een eer om bij de 6 officials van Nederland te horen die jureren bij internationale wedstrijden. Eén van mijn eerste wedstrijden als nationaal official was bij het NK in Sittard. In 2002. En nu sta ik als vrijwilliger (want dat is het, zelfs op internationaal niveau) oog in oog met allerlei professionals die verwachten dat ik ook een topprestatie lever, dat laat de adrenaline rondpompen! Maar los van dat is het bijzonder om met toppers te werken, ongeacht het niveau. Het is gewoon enorm gaaf om persoonlijke prestaties mogelijk te kunnen maken.”

5. Welke tip geef je de lezer die enthousiast is geworden?
“Allereerst; van kantine tot verspringbak, het is geweldig dat er nu al zoveel mensen betrokken zijn bij onze sport. Tegen iedereen die graag betrokken wil zijn of blijven bij de atletieksport en/of houdt van dingen organiseren zeg ik: jullie zijn niet alleen belangrijk om andere atleten te kunnen laten presteren, maar het is ook voor jezelf enorm leuk om dit te kunnen doen en mensen met allerlei verschillende achtergronden te ontmoeten die passie hebben voor onze sport! Heb je interesse kijk dan eens https://www.atletiekunie.nl/kenniscentrum/wedstrijdorganisator-en-jurylid/juryopleidingen voor het aanbod van cursussen voor wedstrijdleiding of jurylid. Echt een aanrader”

FOTO: Niels als Technisch gedelegeerde (namens World Athletics) bij de Universiade in Napels (2019), in het stadion waar ook Diego Maradona voetbalde.