Bijna 60 jaar de stem van het hardlopen - een ode aan Frans Heffels

Bijna 60 jaar was hij de stem van het hardlopen in Limburg én Nederland; Frans Heffels uit Heythuysen. Na een imposante carrière als atletiek microfonist nam hij onlangs officieel afscheid, om alleen nog enkele kleinere wedstrijden verbaal over de eindstreep te trekken. Limburg Athletics+ zocht deze bijzondere man op, want zonder speakers/microfonisten is geen event hetzelfde.

Hoe ben je ooit begonnen als speaker, Frans?
Ik ben ooit begonnen bij ‘mijn’ Warandeloop in Tilburg, in 1963 als vervanger van een speaker die zich ziek meldde.

Bij welke Limburgse evenementen ben je als speaker actief geweest?
Limburg kent misschien niet zo heel veel nationale topwedstrijden, maar de Telematica in Heerlen was een topper (o.l.v. Wiel Houben, nu burgemeester in Voerendaal) en ook de landelijke topper de Venloop was en is natuurlijk uniek. Maar daarnaast heb ik diverse andere Limburgse events geholpen, zoals de Roermond City Run, de vele Limba crossen en allerlei kleinere wedstrijden.

Wat is je leukste of grappigste herinnering als speaker bij een Limburgs evenement?
De mooiste is de Venloop! Maar grappig was voorheen de ontspannen manier van organiseren van de Telematica loop in Heerlen. Zo moesten bijvoorbeeld tot 5 minuten voor de start de speakers (Frans & Frans) nog verwend worden met vlaai, en na het startschot gingen de beide organisatoren Wiel Houben en Cees Werkhoven nog op het fietsje onderweg foto’s maken. Lachen!

Ook in de toekomst hebben we natuurlijk speakers nodig; jong en oud. Wat is jouw gouden tip aan andere speakers, om kleur te geven aan een event?
Alles begint met een goede voorbereiding en een goede microfoonstem. Tijdens het event zou ik niet teveel geschiedenis of teveel namen opsommen, meestal zit het publiek daar niet op te wachten. Maar ben enthousiast, zorg voor entertainment waar mensen een lach van op het gezicht krijgen! En niet onbelangrijk; zorg dat mensen op je kunnen rekenen. Ik heb de meeste grote marathons (zoals Amsterdam, Rotterdam, Enschede en Eindhoven) vaak meer dan 20 tot 40 jaar gedaan, zonder ooit af te zeggen!

Frans; we willen jou enorm bedanken voor alles wat je voor de (Limburgse) atletieksport hebt betekend. Hopelijk komen we je nog vaak tegen, ofwel met microfoon of aan de zijlijn genietend van de nieuwe aanwas van microfonisten!
Heel graag gedaan. En ook mijn vrouw heeft een belangrijke rol gespeeld om dit mogelijk te maken. Zonder steun van het thuisfront houd je dit nooit zo lang vol.

Onlangs werd Frans samen met Frans Jacobs geïnterviewd
Luister het item hier terug:

https://omny.fm/shows/hardlooppodcast-de-pacer/frans-en-frans-de-stemmen-van-het-nederlandse-hard